Balzam za vunu – koncentrat

 • trostruko delovanje:čisti,neguje i osvežava
 • za negu predmeta od vune i drugih prirodnih i osetljivih vlakana
 • za dečiju garderobu
 • za dugotrajnost tkanina i boja
 • za mašinsko i ručno pranje odeće i tekstilnih predmeta
 • za lako i brzo otklanjanje mrlja i fleka
 • efikasno i brzo ispiranje
 • nema potrebe za dodavanje omekšivača
Pakovanje: 200 ml
Šifra proizvoda: Dr. F-76
Stanje: Dostupno
Balzam za vunu - koncentrat

Uputstvo: koncentrat 200ml je potrebno razrediti u 800ml vode!

Preporuka za korišćenje: Predmete za pranje najbolje je potopiti u toploj vodi, pustiti 10- 30 minuta da supstance za pranje iz balzama prodru duboko u tkaninu i rastvore nečistoću. Nakon toga, lagano bez trljanja proprati rukama i isprati. Dodati i kod mašinskog pranja. Omekšivač nije potreban.

Preporuka za korišćenje:kombinovati s Lopticama za ekološko pranje pri mašinskom pranju.

Sta može da se pere Woll-Balsamom?

 • Svi predmeti od vune: pleteni odevni predmeti, tepisi, ćebad, prekrivači, posteljina…
 • Svi odevni predmeti: uključujući i neka odela, punjene zimske jakne, skupoceno donje rublje (grudnjaci), materijali poput svile, kašmira, mikrofibera…
 • Tekstilni predmeti: rančevi, putne torbe, torbice od mekanih materijala, kozmetičke torbice…

SAZNALI SMO…

ORMARI ISPUNJENI ČISTOĆOM I SVEŽINOM

Kad govorimo o Balzamu za vunu reč je o pH neutralnom deterdžentu i mirisnom omekšivaču Dr. Forster – neutralnom deterdžentu sa trostrukim delovanjem: čišćenja, nege i osvežavanja!

Uputstvo o korišćenju ovog izuzetnog ekološkog sredstva za pranje upućuje nas na negu predmeta od vune, ali i drugih vrednih vlakana tj. finih tekstilnih predmeta koji zahtevaju nežnu i temeljnu negu. Mnogobrojna iskustva naših saradnika otkrila su široku paletu primene Balzama u ručnom, ali sve više i u mašinskom pranju. Najhrabriji “istraživači” su izbacili ručno pranje i najosetljivijih tkanina (svila, kašmir, visokovredni vuneni predmeti, skupoceno donje rublje…) pa čak i tkanina na kojima proizvođači odobravaju samo hemijsko čišćenje – otkrića su zapanjujuća! Ističu da su za mašinska pranja s Balzamom potrebne Loptice za ekološko pranje (CW2) i odgovarajući program za mašinsko pranje. Omekšivač nije potreban.

ISKUSTVA SARADNIKA

Već iz naziva ovog deterdženta proizlazi da je specijalno sredstvo za pranje vrhunske vune. Namenjen je i za pranje finih tekstilnih predmeta koji zahtevaju nežnu i temeljnu negu. Balzam za vunu u prodajnom programu RSI-a je nekoliko godina, a isto toliko je u upotrebi u mojoj kući. U početku sam ga koristila kako je i napisano u uputstvu, ali vrlo brzo sam počela da ga koristim i na drugačije načine koje sam postepeno sama otkrivala. Postoje dva proizvoda bez kojih nikada ne ostajem i koji su obavezno u mom domu – Loptice za ekološko pranje i Balzam za vunu.

Balzam koristim na dva načina:

 1. Za ručno pranje džempera koji su po svom sastavu 100% vuna.
 2. Za mašinsko pranje svih odevnih predmeta (osim odela) – istakla bih ono što sam do upoznavanja ovog proizvoda isključivo ručno prala – skupoceno donje rublje (grudnjaci bez problema mogu da se mašinski peru), svila, kašmir i ostali osetljivi materijali, ćebad, stolnjaci, posteljina, prostirači, rančevi, putne torbe, torbice od mekanih materijala, kozmetičke torbice (sve što nije koža)…. Osim balzama, za ovakvo mašinsko pranje neophodne su i ekološke loptice. Poštujući deklaraciju proizvođača o max. temperaturi pranja, ove predmete perem na temperaturi od 30-60 °C, poštujući i propisani program na mašini za pranje veša.

Kako perem – primeri:

 1. Perjane jakne: Nečistoće oko rukava, džepova i kragni pre stavljanja u mašinu tretiram sa CW 1, Sapunom za uklanjanje fleka (Astonish) ili običnim sapunom. Jakna je u bubnju, jedan čep balzama je u prostoru za deterdžent, temperatur je 40°C program za fino rublje ili program za vunu. Ono što je kod pranja ovakvih predmeta najvažnije je program centrifugiranja, to znači da nakon završetka programa ovakve predmete treba obavezno još jednom centrifugirati, što je možda nelogično, ali nakon sušenja jakne su kao ispeglane, a perje je ravnomemo raspoređeno (po istom principu perem rance, putne torbe …).
 2. Sve predmete od svile perem na ovaj način, vodim računa o bojama i rezultati su fascinantni.
 3. Veš (osetljiv i skup) lako se pere na ovaj način (pre isključivo na ruke), produžavamo mu vek trajanja, a boje su postojane kao i tkanina.
 4. Zapravo, sve ono što smo ranije prali ručno, jer smo se bojali oštećenja,možemo da peremo na ovaj način (mikrofiber, skupocene majice košulje trenerke…).

Razlozi zbog kojih koristim Loptice za ekološko pranje i Balzam za vunu:

 • izvanredna dugotrajnost (odeća je uvek kao nova, boje su postojane, a stari predmeti su osveženi)
 • prijatnost nošenja tako opranih predmeta (balzam ima ph 5.5 što ga čini prijatnim za kožu)
 • omekšivač je nepotreban – ima ga u balzamu
 • peglanje ( u većini slučajeva nepotrebno, ako pazimo kako odeću stavljamo na susenje)
 • vreme (dok mašina radi, imam vremena za sebe, prijatelje, porodicu i druge poslove)
 • finansijski (omekšivač i deterdzent manje kupujemo, odeća traje duže)
 • ekološki – najvažniji

Grozdana Palaversić, Hrvatska

Takođe preporučujemo: