Kapsule ulja belog luka

PREHRAMBENI DODACI ZA ODRŽAVANJE VITALNOSTI

Knoblauch-Olkapseln

SASTAV: 1 kapsula sadrži 500 mg uljnog macerata belog luka

Dr. Forster Kapsule ulja belog luka – imaju posebnu opnu otpornu na želudačne sokove koja se razgrađuje tek u tankom crevu, a potom apsorbuje, čime se sprečava neugodan miris pri izdisanju i znojenju.

Pakovanje: 100 kapsula
Šifra proizvoda: Dr.F-34
Stanje: Dostupno
kapsule-ulja-belog-luka

NAMENA:

 • aktivna prirodna podrška zdravlju
 • doprinosi prevenciji ateroskleroze i ostalih kardiovaskularnih bolesti (srčani i moždani udar) – štiti krvne sudove i srce
 • doprinosi održavanju krvnog pritiska u granicama normale
 • reguliše (normalizuje) nivo holesterola u krvi
 • štiti zidove krvnih sudova – sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i zakrečavanje krvnih sudova
 • podstiče cirkulaciju krvi i pojačava prokrvljenost organizma
 • deluje antibakterijski, antifungalno (protiv gljivica) i antiparazitski (uništavacrevne parazite)
 • jača probavu, obnavlja crevnu floru
 • pomaže kod grčeva u stomaku
 • podstiče unošenje kiseonika u organizam
 • pomaže rad jetre i endokrinih organa
 • poseduje antioksidativno delovanje
 • jača imunitet – naročito je preporučljiv tokom sezone prehlada i gripa
 • jača organizam u starosti
 • doprinosi održavanju vitalnosti i opštem zdravlju organizma

Preporaka za korišćenje:

Uzima se dnevno do 2 x 1 kapsula uz malo tečnosti, pre ili za vreme jela. Najbolje ih je uzimati kao kuru tokom dužeg vremenskog perioda.


Napomena: Dijabetičari ih mogu uzimati bez ograničenja, jer se ne obračunavaju krušne jedinice (BE).

Uljni macerat belog luka napravljen je pažljivom maceracijom punovrednog, svežeg, usitnjenog belog luka sa istom količinom ulja repice (Oleum Rapae).

MACERACIJA je postupak dobijanja sastojaka iz biljke ili delova biljke pomoću ekstrakcije pogodnim rastvaračem. Pri tome se odgovarajući deo biljke usitni, pomeša sa određenom količinom rastvarača za ekstrakciju, pa ostavi da stoji određeno vreme uz češće mešanje. Dobijeni ekstrakt se potom presuje, ostavi da stoji određeno vreme na 15 °C, filtrira se, a koncentracija delotvornih komponenti podesi se na traženu vrednost.

Uljni macerat u obliku kapsula Dr. Fdrster priređen je maceriranjem punovrednog, svežeg i usitnjenog belog luka u ulju repice, oblikovan u želatinoznoj kapsuli.

SAZNALI SMO…

BELI LUK ZAČIN ILI LEK?

 • izuzetna lekovita svojstva širokog spektra delovanja
 • osnovni zadatak: poboljšava funkcionisanje sistema krvnih sudova i varenje
 • deluje kao antibiotik
 • sadrži više od 200 biološki aktivnih materija uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i enzime
 • najznačajniji aktivni sastojak belog luka je alicin s jakim antibiotskim delovanjem (prisutan je u preparatima koji sadrže beli luk)

BELI LUK (Allium sativum L.) je biljka iz porodice Liliaceae. Široko je uzgajana biljka koja svoja prirodna svojstva leka nije promenila 2-3 milenijuma. Lekoviti deo biljke je lukovica, a aktivne materije su: alicin kao prirodni antibiotik, vitamini (A, B1, B2) kolin, jod, a sadrži i enzime, kao i hormone.

Beli luk je od davnina visoko cenjen kao lek i kao začin.

Tokom istorije beli luk je stekao status univerzalnog leka za lečenje upala, zahvaljujući antibiotskom delovanju prirodnog antibiotika u njemu – alicina.

Ništa manje važno nije ni njegovo delovanje kao antigljivičnog sredstva dok mu je antivirusno delovanje preventivno.

Njegovo antibiotsko delovanje je u poslednje vreme bilo potisnuto zbog razvoja sintetičkih antibiotika,ali pojavom supermikroba otpornih na delovanje antibiotika, beli luk se ponovno vraća na listu boraca protiv infekcija, kako bi svojim lekovitim svojstvima podsticao prirodni odbrambeni sistem organizma.

KAD KRV BRŽE TEČE: BELI LUK – ZAŠTITNIK SRCA

Beli luk -jedna od najstarijih biljaka s lekovitim svojstvima, popularan je gotovo među svim civilizacijama unazad 5 000 godina. Lekovite osobine belog luka i njegov prodorni miris kao i oštri ukus bili su poznati i cenjeni u najstarijoj istoriji čoveka. Poslednje decenije savremena medicinska nauka intenzivno ispituje delotvornost belog luka. Pokazalo se da je najzdravije povrće s najširim spektrom delovanja (sadrži fosfor, eterična ulja i sastojak alicin koji ima snažno antibiotsko delovanje).Znate li o belom luku baš sve?

Dvadeseti vek ostaće u istoriji zabeležen kao razdoblje izuzetnog napretka na svim naučnim poljima. U medicini je značajno da su različita tehnička sredstva u mnogome pomogla dijagnostikovanju bolesti, a eksplozivan razvoj lekova zauvek je promenio tok naših života. Od lekara se danas traži ne samo primena egzaktnih znanja već i medicina temeljena na dokazanim učincima različitih terapijskih postupaka. To omogućava i ponovni povratak medicine na “evidence based medicine” tj. na prirodne lekove i prirodne preparate, svakako potvrđene primerenim kliničkim ispitivanjima.

Danas je, stavljajući infektivne bolesti u drugi plan, vreme bolesti sistema za cirkulaciju. Bolesti sistema za cirkulaciju su savremena pošast modernog čoveka. U borbi protiv sve prisutnije ateroskleroze, povišenog krvnog pritiska kao i smetnji u cirkulaciji, priroda iz svoje bogate riznice nudi proverene i dokazane prirodne lekove.

U današnje vreme najznačajnija uloga belog luka ogleda se, pre svega, u delovanju na krv i krvne sudove i njihovu prirodnu zaštitu, kao i na posledice koje su nanesene patološkim procesima u njima.

U prestižnom medicinskom časopisu Atherosclerosis, objavljeni su rezultati kliničkih ispitivanja koja su pokazala da beli luk sprečava nastanak zadebljanja na zidovima krvnih sudova, a u nekim slučajevima može smanjiti i samu veličinu nastalog zadebljanja. Bolja prokrvljenost tkiva i bolje snabdevanje tkiva hranljivim materijama i kiseonikom čine suštinu ovog delovanja.

Vaznost ovog dobrog efekta belog luka na krvne sudove je utoliko veća jer je arterijsko zadebljanje rizični činilac za nastanak srčanih bolesti kao i srčanog udara (infarkta). Smanjenje opasnosti po nastanak ateroskleroze tj. ateroma u zidovima krvnih sudova je i u tome što beli luk smanjuje i nivo holesterola koji je takođe rizik koronarne bolesti. On dokazano zaustavlja i izlučivanje tromboksana B2 – materije koja sužava krvne sudove kao i bronhijalne kanale.

Još pre pedesetak godina uočeno je da se učestalost smrtnosti od bolesti krvnih sudova i srca u Evropi geografski podudara sa upotrebom belog luka – poznato je da narodi koji konzumiraju beli luk u svojoj ishrani imaju manje bolesti krvnih sudova. Danas se pouzdano zna da su udarni sastojci belog luka aminokiselina bogata sumporom i AKTIVNI METABOLIT ALICIN koji deluje ANTIOKSIDATIVNO direktno smanjujući broj slobodnih radikala, koji inače podstiču razvoj ateroskleroze. Uspešno snižava vrednosti triglicerida (masnoća) i ukupni holesterol u krvi (za 9-25%), ali i povišava zaštitni HDL holesterol (holesterol visoke gustine). Zbog bogatstva sumpornim jedinjenjima beli luk pomaže snižavanju krvnog pritiska. Pritom, treba naglasiti da beli luk snižava povišeni krvni pritisak, dok na normalne vrednosti krvnog pritiska nema uticaja.

Upotrebom belog luka snižava se i nivo šećera u krvi (važno za dijabetes) i podstiče razmena materija u organizmu čime se ubrzava gubljenje telesne težine. Da bi se osigurala sva lekovita svojstva belog luka i da ne biste imali problema s neugodnim zadahom Dr. Forster preparat belog luka je specijalnim postupkom liofiziranja napravljen tako da, kapsula može da prođe kroz želudac (želudačna kiselina inače uništava veći deo aktivnih sastojaka belog luka) i razgradi se u crevima, gde dalje delovanje aktivnih supstanci beloga luka daje najbolje rezultate.

Ovaj preparat pomaže kod obolelih vena, sprečava agregaciju trombocita na krvne sudove (prevencija tromboziranja) i zgrušavanje krvi, sprečava bolesti krvnih sudova kao i visoki krvni pritisak, izuzetno dobro jača imuni sistem, poboljšava moždanu cirkulaciju i, naročito, lošu cirkulaciju u donjim ekstremitetima (sindrom umornih nogu – kod poremećene cirkulacije).

Američka studija (časopis American Journal of Clinical Nutrition) pokazuje da se redovnom upotrebom belog luka trajno sprečavaju rektalni karcinomi, čime je potvrđeno njegovo zaštitno delovanje.

Takođe je izuzetna njegova antibiotska i antivirusna aktivnost, naročito kod superinfekcija koje su u mnogome posledica zloupotrebe antibiotika širokog spektra delovanja. Na imunološkom planu beli luk povećava otpornost prema infekcijama. Svojim antioksidativnim delovanjem sprečava nastanak slobodnih radikala.Stimuliše jetrine enzime koji služe kao “čistači” otrova. Beli luk nema neželjenih nuspojava.

Kako Kapsule s uljem belog luka kao dodatak ishrani doprinose zdravlju?

 • u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova – normalizuje ubrzani rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih sudova i snabdevanje srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi
 • pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska
 • dokazano snižava koncentraciju LDL-holesterola (“štetni” holesterol) i triglicerida, a povećava koncentraciju “dobrog” HDL-holesterola u krvi
 • sprečava agregaciju krvnih pločica (trombocita) i nastanak zadebljanja na zidovima krvnih sudova –sprečava prevremeno zakrečenje i začepljenje krvnih sudova, podstiče cirkulaciju krvi
 • snižava koncentraciju glukoze u krvi
 • pomaže osobama koje pate od nadimanja i imaju probavne smetnje kao i probleme s pročišćavanjem začepljenih krvnih sudova u stomaku, a može biti koristan i kod rešavanja nekih drugih želudačnih tegoba npr. proliva ili crevnog katara
 • pospešuje epitelizaciju i zarastanje rana
 • pomaže i kod raznih plućnih oboljenja, njegov antibiotski učinak naročito se dobro manifestuje tokom sezone prehlada i gripa, kao i kod bronhitisa
 • deluje antibakterijski, antifungalno i antiparazitski (protiv gljivica, herpes virusa i raznih parazita)
 • poseduje antioksidativno delovanje
 • jača otponost imunog sistema
 • sprečava prevremene staračke tegobe – jača organizam u starosti
 • doprinosi održavanju vitalnosti i opštem zdravlju organizma

Dr. Slobodan Raljević

Takođe preporučujemo: