Kapsule ulja crnog kima

Sastav: SADRŽI PREKO 100 AKTIVNIH SASTOJAKA, od kojih izdvajamo 72% polunezasićene masne kiseline (linoleinsku, linolnu i oleinsku), minerale, esencijalne aminokiseline, timokinon, beta caroten, te vitamine A, C, B-1, B-2, B-6 I E VITAMIN.

Pakovanje: 100 kapsula
Šifra proizvoda: Dr. F-134
Stanje: Dostupno
Kapsule ulja crnog kima

Crni kim /Nigella sativa/ je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine, koja se smatrala od davnina lekom za sve tegobe. Sva naučna ispitivanja od pre 6o-ak godina, sa preko 200 istraživanja u svetu potvrdila su neverovatna svojstva crnog kima.

Zbog svog bogatog hemiskog sastava od preko 100 aktivnih supstanci crni kim je vrlo lekovit. Blagotvornost njegovog delovanja ogleda se na disajnom, probavnom i mišićnom sistemu, imunom sistemu i cirkulaciji.

Kapsule crnog kima koriste se  kao jedan od najvrednijih dodataka ishrani te daje izuzetne rezultate u lečenju astme i alergije budući da ima svojstva antihistamina /smanjuje i eliminise posledice histamina koji se stvara kod alergijskih reakcija.

Crni kim je i sa prirodnim svojstvima antibiotskog delovanja, koji nema štetnih posledica. Osnažuje i stabiliše imuni sistem te pomaže kod prehlada i infekcija, stimuliše rad bubrega i jetre.

Zahvaljujući sterolu i beta sitosterolu, on ima i antitumorska svojstva, posebno u prevenciji tumorske aktivnosti.

Veoma dobre rezultate ima kod reumatskih problema kao i drugih upalnih procesa u organizmu. Stoga je crni kim proverenih svojstava u smanjenju upala, štiti i regeneriše jetru, regeneriše celije kože, delujući kao imunoregulator i imunostimulator, posebno kod autoimunih bolesti.

Kapsule ulja crnog kima deluju na imunitet stimulirajući kada je potrebno, no u slučajevima alergija i psorijaze, crni kim deluje stabilizirajuće na funkcije T-stanica i antitela te se tako smanjuje preterana imunološka reakcija.

Crni kim opusta mišiće disajnog sistemai bronhije, te olakšava disanje. Također smanjuje upalnu reakciju, što mu daje efikasnost kod  bronhitisa, upale pluća, astme…

Ima značajnu ulogu kod osoba koje uzimaju veci broj lekova jer potstiču detoksikaciju jetre i čišćenje organizma:

  • osnažuje imuno sistem, osigurava bolju cirkulaciju
  • obnavlja kostanu srž-štiti ćelije
  • štiti organizam od virusa, bakterija, sprečava uro infekcije
  • štiti jetru i bubrege
  • pomaže kod menstruacijskih regoba, odgađa nastanak menopauze

Korisno je njegovo delovanje kod:

  • alergija, astme, autoimunih bolesti, psoriaze, diabetesa, bolesti pluća, jetrenih bolesti i oštećenja, ateroskleroze, za redovitu prevencijue bolesti

Upotreba: 2 x 1 kapsulu uz obrok. Svaka kapsula sadrži 500 mg crnog kima.

SAZNALI SMO…

Istorija korištenja ulja crnog kima započinje još u vreme faraona, ali njegova lekovitost se počinje naučno istraživati tek pre šestedesetak godina. Od tada, uradjeno je oko 200 različitih studija na različitim institutima i sveučilištima, koje su otkrile zaista nemali broj bolesti na koje crni kim deluje povoljno: autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astma, alergije, hronični umor, povišeni holesterol, šećerna bolest, hemoroidi, proširene vene, visoki krvni pritisak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upala pluća, upala sinusa, smanjeni imunitet,  bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crevima,  crevne gljivice, nadutost, proliv, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, AIDS, karcinom… i popis se samo nastavlja. Ne treba zanemariti i delovanje ulja crnog kima na kožu: nokte čini sjajnijim i jačim, sprečava ispadanje kose i deluje protiv peruti, hrani suvu kožu, umanjuje bore, regeneriše oštećene ćelije kože.

Gledajući taj pozamašan popis bolesti na koje možemo delovati uljem crnog kima, ne možemo da se ne zapitamo– zar zaista jedna biljka može uspješno lečiti sve to? Kako je moguće da deluje jednako na crevne gljivice, bolove u zglobovima i karcinom? Odgovor leži u fenomenalnom sastavu semenki u smislu mnogih hemijskih supstanci koje sadrži. Isto tako treba imati na umu da delovanje crnog kima je prvenstveno u vraćanju ravnoteže u svim sistemima, a ne na samom leku. I zato, redovno korištenje ulja crnog kima ne samo u akutnim i hroničnim stanjima, već kao svakodnevnu preventivu je najviše što možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

Kapsule ulja crnog kima podiže imunitet

Imunost je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane materije koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. U strane materije koje štetno utiču na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite. Imunološki sistem ima ulogu da prepoznaje, neutralizuje, uništava i odstranjuje te materije u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije.

Imunitet možemo zamisliti kao interaktivni sistem između nas i okoline. Jednostavnije rečeno, ako naš imunološki sistem besprekorno funkcioniše nećemo oboleti usprkos napadu različitih uzročnika, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Stoga možemo reći da zdrav imunološki sistem čini osnovni preduslov za zdravlje čoveka, kao i dug i kvalitetan život. Ako je oslabljena aktivnost imunološkog sistema podložniji smo različitim infekcijama, dok njegova hiperaktivnost znači predispoziciju za alergije i tzv. autoimune bolesti (organizam reaguje na vlastito tkivo).

Dosadašnja ispitivanja ulja crnog kima su pokazala da se njegovo delovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvaća celokupni organizam preko imunološkog sistema. Ulje crnog kima je imunomodulator, ono reguliše funkcije imunološkog sistema – jedan od načina je da stimulira rast limfocita T i B.

Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po sledećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje.  Kod navedenih simptoma, kapsule ulje crnog kima uzimajte 3 puta na dan uz obrok.

Za prevenciju, tj. kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (na primer pre sezone gripa), dovoljno je uzimati 2×1 uz obrok.

Kapsule treba uzimati najmanje tri meseca kako bi se dostiglo potpuno delovanje na organizam.

Delovanje ulja crnog kima na alergije

Alergije predstavljaju neprimerenu i prekomernu reakciju našeg sistema obrane na različite, inače neškodljive, faktore iz okoline. Uopsteno možemo reći da su antigeni materije koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa stoga protiv njih stvara specifična protivtela. To je koristan mehanizam obrane od štetnih faktora iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. No, ako organizam prepozna, na primer, bezopasnu polen cveća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju – tako nastaju alergije.

Kapsule ulja crnog kima daju izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis s kapsulama ulja crnog kima, zabiležen je rezultat da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika.

Zbog svojeg hemijskog sastava, koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega 3 kiseline), te na atopijski dermatitis (zbog omega 6 kiseline).

Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko meseci pre perioda polenacije (koje počinje u martu ili aprilu), kako bi se telo uspelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije polena u vazduhu. Ulje crnog kima uzimajte dva puta na dan nakon ili uz obrok. Uzmite u obzir da kod alergija tretman trajate sve do kraja jeseni. Tokom zime možete napraviti pauzu, ali opet treba početi s terapijom najkasnije u februaru. Do sada su zabeleženi slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se nakon terapije sa kapsulama crnog kima skoro u potpunosti rešili svih simptoma alergije.

Crni kim i karcinom

Veliki deo istraživanja u svetu posvećen je delovanju ulja crnog kima na tumorske ćelije. Pokazalo se da crni kim može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovom delovanju telo jača vlastitu sposobnost samoobrane.

Prvo značajnije ispitivanje delovanja ulja crnog kima na prevenciju od tumora izveli su naučnici u „Cancer Immuno-Biology Laboratory“ u Južnoj Karolini. Donešen je zaključak da će zdrav imunološki organizam prepoznati i uništiti kancerogene ćelije pre nego što tumor može ugroziti pacijenta. Ulje crnog kima deluje kao imunomodulator, dakle potstiče postizanje ravnoteže u svim sistemima, uključujući i imunološki sistem. Isto tako, ustanovljeno je da je crni kim naročito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju.

Naučnici u “Kimmel Cancer Center” u Filadelfiji su ustanovili da timokinon, jedan od sastojaka crnog kima, zaustavlja rast tumorskih ćelija kod karcinoma pankraesa, te ih uništava pojačavajući proces apoptoze (programirane smrti ćelija).  U tom smislu, timokinon kao hemopreventivno i hemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti hemoterapiji, kao i osobama koji su visokorizični za karcinom.

Ulje crnog kima također znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije. Tokom zračenja dolazi do stvaranja kisikovih slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, te posledice mogu biti: oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze itd. Studije su pokazale da će uzimanje ulja crnog kima pomoći u prevenciji tih posledica.

Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja crnoga kima u tretmanima kancerogenih bolesti za sprečavanje neželjenih efekata hemoterapije i jačanje imunološkog sistema organizma.

Uzima li se 2-3 puta na dan kapsule ulja crnog kima, olakšat će se i umanjiti neželjena dejstva hemoterapije, a telo potaknuti da jača vlastitu sposobnost samoobrane.

Također se preporučuje i osobama koji su rizični za karcinom (postoji porodićna istorija bolesti, te mogući nasledni faktor) da preventivno konzumiraju crni kim, i to dva puta na dan.

Važno je znati da do potpunog delovanja kapsula ulja crnog kima dolazi tek nakon od 8 do 12 nedelja redovnog konzumiranja.

Crni kim kod holesterola i dijabetesa

Glavni razlog lekovitosti crnog kima je u sadržaju nezasićenih masnih kiselina, koje vraćaju ravnotežu lipidima i sprečavaju upalne procese u krvnim sudovima. Kod povišenog holesterola terapija se sprovodi s različitim lekovitim biljkama koje deluju na organizam na različite načine (podstiču izlučivanje žuči, deluju na probavni sistem, smanjuju sintezu holesterola itd.). Kapsule ulja crnog kima koja se obavezno uzimaju tokom celog tretmana, a nastavljaju se uzimati i duži period nakon toga, su ona s nezasićenim masnim kiselinama, popularnim omega 3 i omega 6 kiselinama. Ulje crnog kima sadrži oko 24% jednostruko nezasićenih i 58% višestruko nezasićenih masnih kiselina.

U narodnoj se medicini ulje crnog kima koristi i kod dijabetesa. Utvrđeno je da povećava izlučivanje inzulina iz beta-stanica pankraesa, te bi se iz tog razloga moglo koristiti u tretmanu dijabetesa i dijabetičke osteopenije (gubitka koštanih minerala).

Antiparazitno i protivgljivično delovanje

Kod parazita Schistosoma mansoni, koji uzrokuje opasnu i vrlo bolnu bolest bilharciju (ili shizostomiazu), bolest koja se često pojavljuje u Africi i Južnoj Americi i smatra se najopasnijom bolesti na tom području nakon malarije, biljno ulje crnog kima snažno deluje protiv svih stadijuma razvoja, a uz to ima i inhibitorno dejstvo kod ženki na polaganje jajašaca.

Biljno ulje crnog kima testirano je na gljivicama koje uzrokuju dermatofitoze (Tinea pedis, T. corporis, T. capitis, T. cruris itd.), odnosno gljivične infekcije na koži, noktima, vlasištu. Pokazalo se vrlo delotvornim i opravdava tradicionalnu upotrebu kod gljivičnih oboljenja. Za potpuno dejstvo, preporučuje se dermalna i oralna primena. Kod dermale primene, sugeriše se i korišćenje eteričnih ulja protivgljivičnog delovanja  (čajevac, ulje čajevca.) u kombinaciji s uljem crnog kima.

Dokazano je i delovanje kapsula ulja crnog kima protiv citomegalovirusa (CMV),  virusa koji uzrokuje herpes zoster, varičelu „ovčje boginje”, infekcioznu mononukleozu i herpes simpleks.

Pakunzi za kosu s uljem crnog kima će ojačati kosu i dati joj sjaj, a zbog svog delovanja protiv gljivica i bakterija, smanjuje i perut. Ulje možete koristiti kao pakung ili nakon svakog pranja kose utrljati 1-2 kapi na vlasište i posušiti kosu.

Ako se sagleda ovaj popis indikacija korištenja ulja crnog kima, i uzevši u obzir da se i dalje istražuje njegovo delovanje na razne aspekte ljudskog zdravlja, odgovor se sam nameće- zaista, crni kim leči sve.

Naime, čak je i islamski je prorok Muhamed u svojoj čuvenoj knjizi “Hadith” napisao: “Crni kim leči sve bolesti osim smrti.” Crni kim od davnina glasi kao svelek – u grobnici faraona Tutankamona pronađene su bočice ulja crnoga kima, a Kleopatra i Nefertiti su  njime negovale svoju kožu.

Već tri milenijuma crni kim sazreva u vodom oskudnom okolišu i daje ulje izvanrednog hemiskog sastava. Kaže se da za svaku bolest u prirodi postoji lek, ali ipak najveći saveznik u održavanju zdravlja i ozdravljenju su naša vlastita tela. Ulje crnog kima pomaže našim telima da ispravno funkcionišu, usprkos svemu što moderan i ubrzan život čini toj finoj ravnoteži organizma toliko potrebnoj za zdravlje. A uravnoteženi organizam može izlečiti sve.

Takođe preporučujemo: