Granule lecitina

 • prirodna hrana za mozak i živce
 • za normalizaciju rada nervnog sistema
 • povećavaju intelektualne sposobnosti, naročito proces pamćenja
 • ubrzavaju metabolizam i probavu masti
 • značajne su za normalan rad jetre, kao i za održavanje zdravlja krvnog sistema
 • osiguravaju dodatnu energiju stoga se preporučuju kod iscrpljenosti organizma
Pakovanje: 100 g
Šifra proizvoda: Dr. F-51
Stanje: Dostupno
granule-lecitina

SASTAV: sojin lecitin – njegovi glavni sastojci su kolin i inozitol u obliku fosfatidilkolina.

Preporuka za korišćenje: Uzima se 1 kašika granula dnevno s kašikom jogurta, mleka ili soka 2 puta dnevno, a mlađe osobe uzimaju 1 malu kašiku dnevno s jogurtom ili nakon jela. Granulat se može progutati u suvom stanju, a potom isprati s malo tečnosti. Količine se mogu povećati do udvostručenja pri posebnim fizičkim i psihičkim naporima, ali i nakon bolesti. Za decu se preporučuje po pola doza od navedenih.

Napomena: Nakon otvaranja pakovanje treba opet pažljivo zatvoriti. Kao prirodni proizvod granule lecitina imaju veća odstupanja specifične težine. Zbog toga je moguća različita visina punjenja u boci, što ni u kom slučaju ne utiče na navedenu težinu punjenja.

NAMENA:

 • važan za apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima
 • neophodan starijim osobama
 • kod bolesti vena, proširenih vena
 • kod osteoporoze (aktivira fosfor u organizmu koji je u sastavu kostiju)
 • uz njegovo prisustvo bolja je snabdevenost kiseonikom
 • kod rehabilitacije ćelija jetre kod alkoholičara, za detoksikaciju ćelija jetre
 • jača membrane nervnih ćelija
 • ubrzava metabolizam masti – sagorevanje masti, antistresno delovanje
 • veoma povoljno deluje kod PMS-a, štiti sluznicu materice i dojke
 • kod ateroskleroze – ubrzava sagorevanje masti i obara povišeni holesterol
 • uspešan u svim fazama oporavka nakon bolesti, naročito kod anemija

SAZNALI SMO…

HRANA ZA MOZAK

Lecitini su fosfolipidi i podležu metabolizmu, pa se moraju obnavljati bilo sintezom u samom organizmu ili uzimanjem putem dodataka u ishrani. U ljudskom organizmu udeo lecitina prema ukupnoj telelenoj masi je dobrih 1%, više koncentracije su u mozgu i kičmenoj moždini. Lecitin je prirodni sastojak svih ćelija u telu, izvor esencijalnih masnih kiselina, kolina i inozita kao i esencijalni sastojak moždanog i nervnog tkiva, a nađen je i u zaštitnoj barijeri površine našeg želuca. Kao emulgator, lecitin potpomaže apsorpciju i varenje masti, transport vitamina rastvorljivih u ulju, pa čuva i potpomaže delovanje jetre.

Lecitin pomaže emulgiranje žuči, deluje kao rastvarač za holesterol, potpomaže transport holesterola nazad iz zidova krvnih sudova, a ujedno poboljšava protočnost krvi. U saradnji s vitaminom E ima sposobnost smanjenja agresivnosti kiseonika i na taj način usporava proces starenja.

Lecitin je supstanca čistog biljnog porekla, dobijen iz soje, s mnogobrojnim zadacima u orgamzmu, koji se uzima kao dodatak ishrani.

SOJIN LECITIN je prirodna materija izvrsnih osobina, ali manje poznata širem krugu ljudi. Njegovi glavni sastojci su kolin i inozitol. Kolin igra ključnu ulogu u izgradnji strukture bioloških opni (membrana) i često se veže za vitamine. Inozitol se u manjoj ili većoj količini nalazi u namimicama biljnog porekla, a soja ga sadrži u izobilju. Ljudski mozak deponuje veće količine inozitola. Kolin i inozitol se po funkciji smatraju katalizatorima i razgrađivačima masti. Lecitin snižava nivo holesterola, pročišćava zidove krvnih sudova i pojačava rad srčanog mišića. Kako naša standardna ishrana sadrži znatno veću količinu masti od optimalne, skoro svaki čovek ima povećane potrebe za lecitinom. Drugi važan učinak lecitina je da u većoj meri smanjuje ili čak u potpunosti uklanja bolove u zglobovima. Redovno uzimanje lecitina omogućava osobama koje pate od bolesti zglobova da obavljaju razne aktivnosti koje inače, zbog bola, ne bi mogli. Lecitin, uz navedena svojstva, u velikoj meri koristi i ljudima osetljivim na promene vremena. Uzimanje lecitina je neophodno sportistima čiji je učinak umanjen zbog neugodnosti ili bolova u zglobovima.

Lecitin daje kosi zdravu boju i smanjuje opadanje.

Pomoću lecitina može se sprečiti nastanak ekcema.

Lecitin pojačava moć koncentracije i pamćenja i deluje umirujuće na nervni sistem.

Takođe preporučujemo: