Konjski balzam

 • ekstrakt divljeg kestena, kamfor, ružmarin, arnika, mentol i esencijalna ulja
 • podstiče cirkulaciju, osvežava i hladi
 • pomaže kod umornih, otečenih i venama opterećenih nogu
 • trenutno uklanjanje bolova usled umora, proširenih vena, ispucanih kapilara, povreda, oteklina i reumatskih bolova
 • za osećaj olakšanja, aktivaciju i masažu
Pakovanje: 500 ml
Šifra proizvoda: Dr. F-114
Stanje: Dostupno

KONJSKI BALZAM preporučuje se za:

 • tretman umornih, napetih, otečenih i varikoznim venama opterećenih nogu
 • trenutno uklanjanje bolova usled umora, proširenih vena, ispucalih kapilara, povreda, oteklina i reumatskih bolova
 • podsticanje cirkulacije, hlađenje, osećaj olakšanja, aktivaciju, masaže
 • osobe koje imaju suvu i osetljivu kožu
 • neutraliziranje noćnih grčeva u listovima
 • smanjenje simptoma proširenih vena

SAZNALI SMO…

STOGODIŠNJI BALZAM ZA VENE

Umor i težina u donjem delu nogu, otečene noge, ispucani kapilari, noćni grčevi u području listova, bolovi u mišićima i reumatski bolovi tek su neke od ozbiljnih poteškoća u zrelijoj dobi koji sve češće zahvataju i ljude srednjih godina. Proširene vene (varikoziteti ili varice) su vrlo čest problem, a javljaju se kod više od 10% populacije. Pojavu proširenih vena prati lagano oticanje nogu, osećaj težine, tupi bolovi i katkad grčevi. Vene postaju veće i brojnije, tako da teškoće mogu varirati, od blagih estetskih do većih zdravstvenih (podlivi, upale i rane koje teško zarastaju, a kasnije i velika mogućnost za razvoj tromboze). Uzroci mogu biti različiti, a uz genetsku predispoziciju (49% slučajeva), navodi se i prekomerna težina, dugo sedenje ili stajanje, povrede i sl. Bolovi su najjači uveče, predtkraj radnog dana, a popuštaju tek nakon mirovanja u ležećem položaju s podignutim nogama.

Šta učiniti za bolju vensku cirkulaciju?

Da bi se izbegao razvoj hronične venske insuficijencije, tj. slabosti vena, a time i brojne komplikacije poput ugrušaka, upala i tromboembolija, potrebno je provesti pravovremeno lečenje, a još se bolji rezultati postižu pravom prevencijom. Kod pojedinaca s genskim predispozicijama se nastanak proširenih vena može odgoditi pravovremenim preventivnim merama. Takve opšte preventivne mere mogu se odnositi i na izbor zanimanja koje ne zahteva dugotrajan rad u stojećem ili sedećem položaju. Od lokalnih mjera, preporučuje se svakodnevno nošenje elastičnih zavoja ili čarapa (pritisak na vene nogu spolja ublažava vensku insuficijenciju te olakšava povratak venske krvi prema srcu i smanjuje otekline), izbegavanje dugotrajnog stajanja, podizanje nogu pri sedenju i kad god je moguće, stavljanje nogu u povišen položaj pod uglom između natkolenica i bokova, većem od 90° te lagano masiranje nogu odozdo prema gore što kratkotrajno pospešuje oticanje venske krvi. Takođe su korisne i naizmenično hladno-tople kupke, bavljenje lakšim sportskim aktivnostima (gimnastika, plivanje, vožnja biciklom, lagano trčanje…) i prestanak pušenja. U cilju prevencije, ali i kao delotvorno terapijsko sredstvo, mogu se primeniti prirodni proizvodi koji sadrže biljne ekstrakte.

U slučaju da ne patite od spomenutih tegoba, sigurno se vrlo često osećate iscrpljeni s osećajem napetosti i nemira u ekstremitetima ili ste zadobili bolan udarac i imate modricu.

Poznavajući sve ove vrste problema, Dr. Förster je pripremio Balzam na bazi divljeg kestena, poznatiji kao Konjski balzam, za kojeg je vekovima poznato kako je prava blagodat kod smanjenja proširenih vena, ispucanih kapilara, umora u nogama i svih ostalih tegoba s venama. Konjski balzam je smesa poznatih prirodnih analgetika koji pomažu pri trenutnom uklanjanju bolova usled umora, povreda i otoka, kao i reumatskih bolova. Protivupalna i antispasmodička svojstva pojedinih sastojaka smanjuju mogućnost nastanka grčeva i bolova u mišićima, a dekongestivni sastojci pomažu umanjenju otoka kod varikoznih vena, edema, modrica i udaraca. Proizvod je poznat i kao vekovni balzam protiv bolova i reume, te je pogodan za masažu jer hladi, aktivira i pruža osećaj olakšanja. Najbolja delotvornost se postiže nanošenjem i do tri puta dnevno uz utrljavanje i masažu problematičnih dijelova.

Primarni sastojak Konjskog balzama je ekstrakt divljeg kestena (lat. Aesculus hippocastanum) koji u moderno doba ima sve rašireniju primenu zbog toga što sadrži smese saponina poznate pod nazivom escin. Spomenuta komponenta deluje protivupalno i dekongestivno – sprečava nakupljanje tečnosti, a takođe se koristi i kod zastojnih promena u venskom sistemu. Na prirodan se način postiče bolja prokrvljenost, povećava tonus vena, smanjuje bolnost nogu te učvršćuju i štite vene i kapilare.

Kamfor (lat. Cinnamomum Camphora) je zimzeleno stablo poreklom iz jugoistočne Azije čije se eterično ulje upotrebljava u aromaterapiji i tradicionalno za tretiranje infekcija disajnog sistema. Ekstrakt kamfora ima antiseptička, baktericidna, diuretička i stimulirajuća svojstva te se preporučuje za tretiranje artritisa, mišićnih bolova, reumatizma i sl.

Arnika (lat. Arnica montana) se u antičko doba upotrebljavala u narodnim melemima i toplim oblogama kod uganuća, nagnječenja i bolova u mišićima te za negu umorne kože. U kombinaciji s ružmarinom i mentolom, pruža iznenađujuće olakšanje i svežinu.

Ruzmarin (lat. Rosmarinus officinalis) je poznata biljka koja u sebi sadrži nekoliko aromatičnih, vrlo delotvornih ulja. Vrlo često, nalazi se uzgojen u vrtovima, a raste i u divljini primorskih krajeva. Ulja ružmarina služe za spoljnu upotrebu (masažu) kod osoba koje imaju natečene noge ili osećaju slabost u nogama.  

Mentol je neizostavan sastojak proizvoda poput Konjskog balzama jer u kombinaciji s kamforom i ostalim esencijalnim uljima hladi u dodiru s kožom te ostavlja osećaj hlađenja i olakšanja za umorne i otečene noge.

Eterična ili esencijalna ulja, iako se nazivaju uljima, zapravo su hlapljive i vrlo složene smese različitih organskih spojeva karakterističnog mirisa i ukusa, različitih od spojeva koji se inače podrazumevaju uljima. U njima je skrivena snaga mirisa i lekovita moć biljaka, a sastavni su deo raznih balzama i melema za kožu.

Informacije o pozitivnom delovanju Konjskog balzama usmenom su predajom putovale celom Evropom, a preparat je poznat kao delotvorno domaće, lekovito sredstvo s terapijskim delovanjem na mišiće i kožu. Zahvaljujući kući Dr. Förster, dobre vesti su stigle i do nas, a zajedno s njima i spas za umorne, otečene i proširenim venama opterećene noge.

Dr. Slobodan Raljević

Takođe preporučujemo: