Vitamin C u prahu

 • povećava otpornost organizma
 • pomaže kod infekcija i u vreme oporavka od bolesti
 • preporučuje se kod prehlade, gripa i alergija
 • povećava snagu i radnu sposobnost
 • pomaže kod bržeg zarastanja rana
Pakovanje: 40 g
Šifra proizvoda: Dr. F-38
Stanje: Dostupno
Vitamin C u prahu

SASTAV: čisti C vitamin, bez dodataka.

Napomena: Ukoliko je organizmu potrebno više vitamina C (pušači, stresne situacije, uzimanje preparata gvožđa ili derivata salicilne kiseline, gripozna stanja, prehlade…) doza od 200 mg može da se  ponovi  i  više  puta  dnevno. Unesen sa dosta tečnosti, vitamin C ne može izazvati nikakve nuspojave, a sobzirom da se radi o vitaminu rastvorljivom u vodi, svakodnevno unesena količina eliminiše se iz organizma.

NAMENA:

 • za odbranu organizma od virusa i bakterija
 • kod prehlada i gripa
 • pri napornim sportskim aktivnostima
 • kod ishrane siromašne vitaminom C
 • za odbranu od štetnog delovanja slobodnih radikala
 • kod slabosti organizma i nakon oporavka od bolesti
 • zaštita pušača od toksičnog delovanja nikotina
 • starijim osobama i osobama izloženim stresu
 • kod alergija
 • trudnicama i dojiljama

Preporučuju se:

 • kod zaceljivanja rana, opekotina i desni koje krvare
 • za pojačavanje delotvornosti lekova, koji se koriste za lečenje infekcija urinarnog trakta
 • potpomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi
 • kao pomoć u prevenciji mnogih tipova virusnih i bakterijskih infekcija
 • za snažniji imuni sistem
 • kao antioksidans i zaštitnik od agenasa, koji mogu izazvati rak, kao npr. nitrozamini
 • deluje kao prirodni laksativ tj. reguliše stolicu
 • za smanjenje učestalosti nastajanja krvnih ugrušaka u venama
 • pomaže pri lečenju i prevenciji obične prehlade
 • redukuje delovanje mnogih supstanci, koje izazivaju alergije

SAZNALI SMO…

VITAMIN S NAJVIŠE BIOLOŠKIH FUNKCIJA

VITAMIN C – askorbinska kiselina ima prvorazrednu ulogu u očuvanju zdravlja ljudi, produženju njihovog životnog veka, usporavanju procesa starenja, a mentalnu i fizičku kondiciju održava na potrebnom nivou. Igra veliku ulogu u stvaranju kolagena koji je važan za razvoj i obnavljanje telesnog tkiva, desni, krvnih sudova, kostiju i zuba. Potpomaže apsorpciju gvožđa u organizmu. Pomaže zaceljivanju rana, opekotina i desni koje krvare. Pomaže u prevenciji i lečenju prehlada, gripa i groznica.

C -VITAMIN ZAŠTITE I ODBRANE

Kada pomislimo na vitamine, verovatno ćemo prvo da se setimo najpoznatijeg među njima  vitamina C. Iako otkriven i opisan oko 1930. godine, njegova važnost je primećena davno, još početkom 16. veka, kada su lekari opisujući skorbut, zapravo i ne znajući, otkrili posledice nedostatka vitamina C. lako je važnost tog vitamina opšte poznata i dokazana dugogodišnjim ispitivanjima, ipak je danas vrlo čest njegov nedostatak u svakodnevnoj ishrani. Upravo je zato potrebno uvek iznova naglašavati potrebu da organizam bude stalno snabdeven dovoljnim količinama vitamina C. Samo će tako brojne metaboličke funkcije u kojima on učestvuje teći neometano, a naše zdravlje ostati sačuvano. Vitamin C je vrlo osetljiv,  brzo  se  inaktivira  i  raspada  delovanjem vlage, svetla, vazduha i temperature. Stalan unos vitamina C je potreban jer se on ne može deponovati u organizmu za duži period. Kako je rastvorljiv u vodi, uneseni višak će se izlučiti, a organizmu će ubrzo trebati da se doda nova količina tog esencijalnog vitamina.

KOLIKA JE VAŽNOST VITAMINA C?

U periodu hladnog vremena svi ćemo, i bez posebnog saveta lekara, posegnuti za vitaminom C kao sredstvom koje će nas odbraniti od prehlade ili će ublažiti njene simptome. Dakle, svest o tome da vitamin C jača odbrambene snage ljudskog organizma opšte je prisutna.Naučni dokazi govore o zaštiti ćelija zbog njegovog jakog antioksidativnog delovanja koje sprečava razarajuće učinke slobodnih radikala. Oni se pojačano stvaraju kod raznih oboljenja i povreda, stresa, ali i pušenja i uzimanja alkohola. Osim toga, vitamin C će da spreči stvaranje opasnih jedinjenja, tzv. Nitrozamina koji nastaju u želucu i crevima razgradnjom hrane (naročito konzervisane). Njihova stalna prisutnost može na kraju dovesti i do nastanka karcinoma. Značajna je i uloga vitamina C u sintezi kolagena – vlaknastog materijala koji je sastavni deo kože, tetiva, kostiju, hrskavica, zuba i krvnih sudova. Dovoljnom količinom vitamina C osigurava se dobra struktura kože, ona postaje zategnutija, zdravije i lepše izgleda, a kosti, tetive, hrskavice i krvni sudovi (kapilari) postaju čvršći i jači.

OSEĆAMO Ll NEDOSTATAK VITAMINA C? 

Nedostatak vitamina C danas izuzetno retko uzrokuje skorbut, ali su zato česti simptomi koji se javljaju zbog njegovog nedostatka. Osetićemo ih kao malaksalost, brzo umaranje, sklonost infekcijama, bolove u zglobovima. Bez vitamina C koža postaje suva, kapilari su skloni pucanju, rane i prelomi sporije zarastaju.

KADA JE POTREBNO UZIMATI VITAMIN C?

Ako je organizam izložen dodatnim naporima, potrebne su mu i dodatne količine vitamina C. Te potrebe ne mogu se zadovoljiti samo uobičajenom ishranom, čak ni namirnicama koje sadrže veće količine vitamina C (voće i povrće). Povećane potrebe najčešće se javljaju kod: stresnih situacija, raznih oboljenja (infekcije) i povreda, povišene telesne temperature, hirurških zahvata, upotrebe nekih lekova, trudnica i dojilja, sportista, pušača i uzimanja alkohola. Trudnicama i dojiljama potrebne su do 50% veće količine vitamina C na dan, a osobama obolelim od šećerne bolesti oko 30%. Zbog velikog fizičkog i psihičkog opterećenja, sportisti imaju veće potrebe za vitaminom C. Takođe, usled tih napora u organizmu nastaju i znatne količine štetnih, razarajućih materija za čiju je neutralizaciju opet potrebno antioksidativno delovanje vitamina C. Poznato je da pušači imaju hronični nedostatak vitamina C, jer se on troši i za neutralizaciju otrovnih teških metala iz dima cigareta.

MOGU Ll VISOKE DOZE VITAMINA C BITI ŠTETNE?

Uobičajena doza iznosi oko 200 mg na dan. Kod povećanih potreba može se uzeti 500 mg ili čak i više. Vitamin C se po pravilu dobro podnosi. Ipak, velike doze (veće od 1g) mogu kod dugotrajne primene da izazovu mučninu, gorušicu, proliv, grčeve u stomaku, osip na koži, a ponekad i mogućnost nastanka bubrežnog kamenca. Vitamin C pojačava apsorpciju gvožđa, tako da je potreban oprez kod njihovog istovremenog uzimanja.

Takođe preporučujemo: