Vitaminske kapsule sa ekstraktom zelenousne školjke i vitaminima E, C, B

 • sudeluju u zaštiti vode u zglobovima i hrskavice
 • izuzetne su u održavanju elastičnosti veziva, ligamenata i zglobnih struktura
 • za kretanje bez bolova
 • čuvaju zglobove i kosti od degenerativnih promena
 • pomažu regeneraciju oštećenih zglobnih hrskavica i vezivnog tkiva
 • deluju protivupalno kod reumatoidnog artritisa
 • deluju zaštitno na celokupnu sluzokožu probavnog sistema
Pakovanje: 90 kapsula
Šifra proizvoda: Dr. F-97
Stanje: Dostupno
vitaminske-kapsule-sa-ekstraktom-zelenousne-skoljke-i-vitaminima-e-c-b

SASTAV: prirodni koncentrat zelenousne školjke (Perna Canaliculus) bogat glukozamin- glikolom (GAG), kondroitin sulfat, Omega 3, vitamin C i E, vitamini B-12, B-6, folna kiselina.
Kapsule sadrže suvi ekstrakt novozelandske zelenousne školjke – Perna Canaliculus, vitamine E, C, B6, B12 i folnu kiselinu. Preparat sadrži optimalnu kombinaciju prirodnih vitamina i minerala, nezasićenih masnih kiselina (Omega-3) kao i aminošećera – Glukozaminoglikana: glukozamin i kondroitin (GAG) u njihovim prirodnim odnosima. Navedeni sastojci (naročito aminošećeri) neophodni su za funkcionisanje mekanih tkiva, naročito zglobne tečnosti i hrskavice.

Preporuka za korišćenje: Uzima se 3×1 kapsula nakon jela kroz duži vremenski period – najmanje 4-6 meseci!

NAMENA:

 • usporava trošenje hrskavice zgloba
 • učestvuje u zaštiti zglobne tečnosti i hrskavice (regeneracija – podstiče stvaranje hrskavice)
 • izuzetno za održavanje elastičnosti vezivnog tkiva, ligamenata i zglobnih struktura – kretanje bez bolova!
 • čuva zglobove i kosti od degenerativnih promena (artroza i reumatski bolovi)
 • pomaže regeneraciji oštećenih zglobnih hrskavica i vezivnog tkiva
 • deluje protivupalno kod reumatoidnog artritisa i suzbija posledice koje on izaziva (poboljšava pokretljivost zglobova, smanjuje bol)
 • prirodna podrška kod mišićno-koštano-zglobnih povreda sportista
 • deluje zaštitno na celokupnu sluznicu probavnog sistema (ne uzrokuje tegobe u želucu i crevima)

Preporučuju se:

 • osobama u zrelom životnom dobu, ali i osobama srednjeg doba jer s godinama raste verovatnoća pojavljivanja oboljenja zglobova i reumatskih oboljenja
 • osobama koje imaju degenerativne i upalne promene na zglobovima
 • kod pojačanih fizičkih aktivnosti (fizički radnici)
 • aktivnim sportistima
 • osobama s prekomernom težinom
 • kod upale zglobova, osteoartritisa
 • kod povreda i upala omotača hrskavice
 • kod povreda vezivnog tkiva ligamenata, sportskih povreda
 • kod gubitka elastičnosti intervertebralnog diskusa pločice koji razdvaja pršljenove
 • kod sponidloza i išijasa

SAZNALI SMO…

PRIRODAN NAČIN ZAŠTITE ZGLOBOVA

Statistika pokazuje da čak 25 % Evropljana pati od bolova u zglobovima, kičmi i mišićima. Bolesti koštano-zglobnog sistema danas pogađaju čak 50 % ljudi starijih od 40 godina, kao i sve veći broj mladih osoba. Najčešći uzrok bolesti su: degenerativne promene, upale, kao i povrede. Najčešća degenerativna bolest hrskavice zglobova je artroza (jastučići zglobnih amortizera), bolest koja može da izazove oštećenja kostiju. Artroza najčešće pogađa starije osobe, ali nije reč o starenju zglobova već o nedostatku nekih vitalno važnih supstanci koje izgrađuju i održavaju dinamiku – pokretljivost zglobova.

Najeminentniji pokazatelj svih oboljenja zglobova je bol, koji je rezultat oštećenja vezivnog tkiva i zgloba prouzrokovanih upalom. Zglob može dobro da obavlja svoju funkciju samo uz dovoljno zglobne tečnosti koja ima zadatak da podmazuje i održava zaštitni film oko zgloba. Osim zaštitne uloge zglobna tečnost ima ulogu i u dopremanju hrane samoj hrskavici. Ako je ishrana hrskavice nedovoljna njene ćelije (hondrociti) odumiru, a sloj hrskavice se smanjuje. Posledica je bolno trenje nezaštićenih završetaka kostiiu uz mehaničko uništenje koštanog sloja – zglobne kosti. Kod kretanja ta pojava uzrokuje bol, kretanje postaje otežano, a sami mišići, koji omogućavaju kretanje, slabe. Starenjem je i ishrana sve slabija, a zglobovi nepokretniji i bolniji.

Unutrašnja strana zgloba je, inače, presvučena sluznicom, sa specifičnim ćelijama koje luče tečnost. Ova tečnost je viskozna, sadrži kolagen, kondroitin i aminošećere (glukozamine) i vodu.

Aminošećeri su najodgovorniji za održavanje viskoziteta zglobne tečnosti. Tokom starenja aminošećeri se sve manje proizvode, tečnost samog zgloba je sve ređa, gubi se njena zaštitna uloga, pa često počinje bolno trenje kostiju jedne o drugu. Održavanje zglobne tečnosti zavisi od stanja sistema krvnih sudova, prokrvljenosti, ali i psihičkog sanja, stresa itd.

Za sprečavanje pojave bolesti zglobova neophodno je održati rokretljivost zglobova uz redovnu fizičku aktivnost. Na taj način se jača krvotok oko zgloba, bolja ishrana, idržavanje i obnavljanje zglobnog – hrskavičnog sloja i poboljšanje njegove funkcije.

Sama reumatska oboljenja zglobova prolaze kroz akutnu, odnosno hroničnu fazu bolesti i te promene su na kostima, zglobovima, misićima, sudovima. Artritis ili upala samog zgloba je najteži, ali i najčešći upalni proces na zglobovima i naročito je raširen u ženskoj populaciji. Podaci govore da žene i do tri puta češće obolevaju od reumatskog artritisa.

Poliartritis je oboljenje sa bolom više zglobova. Bol najčešće nastaje na zglobovima šake. U uznapredovanom stanju zglobovi se mogu deformisati, a ponekad mogu biti i nepokretni. U samom zglobu se usled upalnih promena menja sastav zglobne tečnosti, viskozitet je smanjen, sposobnost podmazivanja zgloba je manja, sa smanjenjem amortizacije trenja. Trenje izaziva upalu, jer upaljena struktura zgloba nastoji da oslabljenu funkciju kompenzuje većim lučenjem, a to uzrokuje otok i bolove u tkivu oko zgloba.

Usled oštećenja sluznice zgloba, tanji se hrskavica, pojačano je trenje koje uzrokuje oštećenje koštanih tkiva i jake bolove. Pretpostavlja se da se kod reumatoidnog artritisa javlja nedostatak u radu imunog sistema, što je POVEZANO SA SINTEZOM PROSTAGLANDINA IZ MASNIH ĆELIJA, koje se pretežno nalaze u hrani životinjskog porekla. Ishrana bogata mesnim proizvodima, inače zakiseljava organizam, narušava metabolizam i izaziva pojavu reumatskih oboljenja. Za ublažavanje bolova koriste se protivupalna sredstva i sredstva protiv bolova. Ona ne deluju na uzrok, već samo ublažavaju simptome. Dugotrajna primena izaziva i neželjene nuspojave: oštećenja želuca, neka čak izazivaju smanjenje gustine kostiju, deluju negativno na jetru i bubrege. Sa velikom obazrivošću pristupilo se lečenju prirodnim sredstvima za uklanjanje reumatskih bolova. Intenzivna proučavanja već 20 godina rađena su na novozelandskoj školjci – zelenousnoj školjci PERNA CANALICULUS i to laboratorijska i klinička. Sva ispitivanja pokazala su jedinstveno, prirodno i potpuno neškodljivo delovanje ove školjke na lečenje reumatskih problema. Ova školjka sadrži hranljive materije za izgradnju kože, vezivnog tkiva, hrskavice i zglobne tečnosti. Izuzetno dobro deluje na regenerisanje zglobne hrskavice i oporavak zglobne tečnosti, pa time omogućava smanjivanje bola uz olakšavanje pokretljivosti zglobova. Perna Canaliculus sadrži velike količine aminošećera koji predstavljaju velike molekule sastavljene od belančevina i šećera. Ovi aminošećeri poznati su u nauci kao glukozaminoglikani (GAG). Aminošećeri (glukozamin, kondroitin) imaju važnu ulogu u izgradnji zglobova, neophodni su sastavni deo zglobne tečnosti, daju joj viskoznost (gustinu), omogućavaju ishranu hrskavice i kožnog tkiva, daju strukturu vezivnog tkiva kao i sluznice probavnog sistema. 

Skoljka Perna Canaliculus osimaminošećera sadrži i treću aktivnusupstancu – nezasićenu masnu kiselinuOmega-3, pored vitamina i minerala,upotpunjujući delovanje ove školjkena suzbijanje upalnih procesa nazglobovima i održavanje dinamikeistih.

Uz izuzetno dobro delovanje na lečenjebolesti zglobova, preporučljiva je i zazaštitu sluznice celog probavnog trakta.Preparat Dr.Forster MUSCHELEXTRAKTSA VITAMINIMA sadržii protektivne,zaštitne vitamine kojisu preporučljivi kod upalnih stanjazglobova odnosno stanja povezanih saradom imunog sistema.

Preparat sadrži vitamin E (tokoferol) – pirodniantioksidans, koji ovde učestvuje u sinteziprostaglandina (hormon tkiva) odgovomog za upalnastanja, interferiran sa E vitaminom sprečava upalnureakciju. C-vitamin podstiče E vitamin pri delovanjuna celokupnu zaštitu, pospešuje protivupalne procese,a ima značajnu ulogu u stvaranju hrskavice i kolagena.Folna kiselina u procesima razmene materija aktiviramnoge enzime koji sudeluju protiv upalnog procesau zglobovima. Vitamin B6 piridoksin-fosfat takođe jebitan u regeneraciji struktura hrskavice kod oboljenja zglobova. Vitamin B12 neophodan je za funkcionisanjefolne kiseline, učestvuje u metabolizmu proteina i regenerisanju funkcije zglobova.

Ovaj preparat dodatak je ishrani i koncipiran je na potpuno prirodnoj osnovi, proizveden od čistog mesa školike po japanskoj tehnologiji liofiliziranja uz zadržavanje svih bioaktivnih sastojaka. Sadrži dobru kombinaciju Glukozaminoglikana (glukozamin ikondroitin)  Omega-3 nezasićenu masnu kiselinu iz školjke, vitamine E i C, foIne kiseline i vitamine B-6 i B- 12 u količini cca. 400mg po kapsuli.

Dr. Slobodan Raljević

Takođe preporučujemo: